Fűmánia

kertépítés

+36 30 130 0807

Öntözőrendszer telepítése Debrecen területén és környékén

Mivel nincs két egyforma kert, ezért nincs két egyforma öntözőrendszer sem.

Az automata öntözőrendszer, egyedi módon az adott kerthez van tervezve, ezáltal a legnagyobb hatékonysággal tud öntözni.
Ha helyesen történt az öntözőrendszer megtervezése, és megfelelően került beprogramozásra, akkor sok energia és pénz takarítható meg.

Öntözőrendszer Debrecen

Automata öntözőrendszer telepítése Debrecen vonzáskörzetében


Minden esetben a vezérlőbe beállított program szabályozza, hogy a kert melyik részén és mennyi ideig működjön éppen az öntözés. Így csak annyit veszünk észre öntözéskor, hogy a rejtett szórófejek előbukkannak a földből, és megkezdődik az öntözés. A beállított idő eltelte után pedig visszasüllyednek a földbe. Az öntözőrendszer számos további feladatra képes, például esőérzékelővel is szerelhető, ami megakadályozza a felesleges öntözéseket, és talajnedvesség érzékelővel is felszerelhető, ami csak akkor indítja be az öntözést, amikor ténylegesen szüksége van a fűnek a vízre.

Az öntözőrendszer telepítésénél külön figyelmet fordítunk arra, hogy a kert árnyékos és napos részei külön körön legyenek, mert így elkerülhető az az állapot, amikor a napos résznek még hiányzik a víz, de az árnyékban már túllocsoltuk.  Ideális esetben a gyep 2-3 naponta  kapjon öntözést a hajnali órákban, napfelkelte előtt. Az esti öntözés nem javasolt, mert gombásodáshoz vezet.

Az automata öntözőrendszer a kert adottságainak és a kút vízhozamának megfelelő számú öntöző zónákra van felosztva.
Ha nem telepített öntözőrendszert a füvesítés, vagy a gyepszőnyeg lerakása előtt, mi ezt utólag is meg tudjuk oldani!


öntözőrendszer debrecen környkén
Öntözőrendszer Debrecen területén és vonzáskörzetében

Öntözőrendszer telepítés folyamata:

  • Kert szemrevételezése, melynek során felmérjük az öntözendő terület tulajdonságait, az újonnan kialakítandó szegélyek nyomvonalát, az árnyékos és a napos részeket mindenképpen külön körre érdemes tenni, hogy mindenhol az optimális mennyiségű vizet juttassunk ki. Ezen kívül megmérjük a kút vízhozamát, ami nagyon fontos ahhoz, hogy a rendszerünk a későbbiekben tökéletesen működjön.
  • Tervezés, árajánlat készítése.
  • A tervek alapján kijelöljük a szórófejek és a mágnesszelepek helyét.
  • Ezt követően kiássuk a csövek helyét, majd lefektetjük őket.
  • Füvesített kertben, az árkok kiásása előtt gyepfelszedő géppel felszedjük a régi gyepet, a feltekert gyepet gondosan egymás mellé helyezzük, hogy a rendszer telepítése után ugyanoda vissza is tudjuk rakni őket.
  • Az automata vezérlőt felhelyezzük és összekötjük a rendszerrel.
  • Mielőtt az árkokat betemetjük fontos, hogy kipróbáljuk a rendszert
  • Az árkokat iszapolva visszatemetjük, tömörítjük a földet, hogy később ne süllyedjen meg azon a helyen a terület, ezzel egy időben beállítjuk szórófejek szintjeit és még egyszer pontosítjuk a fúvókákat.

 

Öntözőrendszer Debrecen

Automata vezérlő

Az automata vezérlővel tudjuk beállítani, hogy az öntözőrendszerünk mikor és mennyi ideig locsolja az adott területet. Erre köthetünk még esőérzékelőt vagy talajnedvesség mérőt, ami garantálja, hogy ne öntözzünk feleslegesen, mert csakis akkor indítja a rendszert, amikor a talajnedvesség egy előre beállított szint alá kerül.

Szórófejek

Többféle szórófej típus létezik, de fontos hogy egy zónára csak egy típusú öntözőfej helyezhető!

Téliesítés kompresszoros kifúvatással

Ilyenkor az automata öntözőrendszer teljes csőhálózatából kifújjuk a vizet egy kompresszor segítségével. Így az vízmentes csőhálózatban nem tud kárt tenni a fagy.

Tavaszi üzembe helyezés

Tavasszal feltöltjük az öntözőrendszert vízzel, a vezérlő automatikát és a szivattyús rendszert beüzemeljük. Elindítjuk, és pontosítunk a beállításokon.

A helyszíni felmérés és árajánlat készítés mindig ingyenes!