Fűmánia

kertépítés

+36 30 130 0807

Füvesítés

Ajánlott fűmagok vetéshez: Barenbrug vagy Everris.
 
Telepítés időpontja: Ideális esetben ősszel telepítjük a füvet, mert kevésbé fog gyomosodni, mint a tavaszi telepítés. Telepítés esetén legyomírtózzuk a területet, hogy ne kelljen majd a gyomokkal szenvednie. Rotálunk, talajfertőtlenítőzünk, műtrágyázunk, komposztot, földet hozatunk, igény szerint. Elsimítjuk a talajt, majd lerakjuk vakondhálót. (Ha van rá igény. Mi javasoljuk, mert vakond mindenhol lesz!) A hálóra ráhordunk még 5cm földet, elsimítjuk, elszórjuk a fűmagot és a starter műtrágyát. Belegereblyézzük, hengerezzük, és jól beöntözzük.
 
A vetés mellé ajánlott Starter műtrágya használata, mely megadja az induláshoz szükséges tápanyagokat a fűnek. A foszfor a felelős a gyorsabb gyökerezésért, a nitrogén a fű növekedéséért, és a zöld gyepért.

Telepítés után naponta többször kell öntözni a talajt úgy, hogy ne legyen rajta soha “álló” víz, de a talaj felső rétege mindig kellően nedves legyen. Első vágás előtt nem öntözünk, hogy a fűnyíróval ne süppedjünk bele a talajba.

füvesítés kertépítés debrecen

Első vágás telepítés után: Amikor 8-10cm a fű, akkor már vágni kell. Ha rosszul nyírsz, akkor gyomosodik, felveri pl. a pirókujjas muhar. Lényeg hogy a nyírás után ne tarló maradjon, hanem leveles szár.
A gyep ideális állandó magassága : 4-5cm.
 
A gyep későbbi gondozása: a rendszeres öntözés (ritkábban öntözzünk többet), a rendszeres tápanyag utánpótlás, a betegségek felismerése időben, hogy azt még tudjuk kezelni a megfelelő szerekkel, a rendszeres fűnyírás.

  • Öntözés: Automata öntözőrendszer javasolt. Ideális esetben a gyep 2-3 naponta  kapjon öntözést a hajnali órákban. Az esti öntözés nem javasolt, mert gombásodáshoz is vezethet.
  • Tápanyag utánpótlás:  Mindig igény szerint műtrágyázunk. Tavasszal a nitrogén túlsúlyossal,nyáron magas nitrogén és kálium tartalmú műtrágya keverékeivel, ősz végén téli a felkészítő használata javasolt.
  • Gyepszellőztetés:  javasolt évente legalább kétszer (tavasz és ősz) .A telepített fű estében várunk egy évet mert még gyenge a gyökérzete. Minden szellőztetést műtrágyázás követ.
  • Permetezés: fontos hogy időben felismerjük a betegséget és kezeljük különböző gombaölő szerekkel.
    A permetezés ideális időpontja: a szélcsendes esti órák
    Permetezni (gomba ellen) fűnyírás után kell. A hatóanyag a fű leveleiben raktározódik el, ezért minél később nyírunk füvet a permetezés után, annál hosszabb a védelem.

kert kertépítés debrecen

Igazán szép gyepet csak nagyon kevés embernek sikerül csinálnia normális öntözőrendszer, megfelelő szaktudás, műtrágyák és permetszerek nélkül.

És ami a legfontosabb a kitartás és a fűápolás szeretete.

Ezért vagyunk mi! Mindezt megvalósítjuk Önnek! Hívjon! Felmérjük kertjét! Zöld pázsitot varázsolunk az Ön gyermekének, családjának!

Fazekasné Szabó Edit +36 30 130 0807